Olet tässä: Etusivu > Blogi > Metallipajan kautta järjestyvät metallituotteet, työturvallisuus- ja tulityökortit sekä hitsauskurssit

Metallipajan kautta järjestyvät metallituotteet, työturvallisuus- ja tulityökortit sekä hitsauskurssit

Vuoksin metallipajan työnjohtaja Janne Länsimäki on tehnyt koko työuransa metallin parissa. Länsimäki ehti toimia muun muassa 15 vuotta hitsarina ennen kuin aloitti metallipajan työnjohtajana vuonna 2014. Tuolloin paja toimi vielä Mikontien tiloissa ja vuonna 2017 se siirtyi Oppitielle. Koulutuskuntayhtymän kautta myös opetustyöt ovat tulleet kuvioihin; Länsimäki opiskeli töiden ohessa opettajaksi ja valmistui pari vuotta sitten.

– Vähän silloin tällöin olen ollut tuurailemassa opettajia, jos on ollut sairaspoissaoloja tms. Viime keväänä oli yhdessä jaksossa tuntejakin. Myös oppisopimusopiskelijoita minulla on muutamia, ja tänäkin aamuna kävin ottamassa Kurikassa yhden näytön vastaan. Sitten pidän korttikoulutuksia, eli tulityökorttia ja työturvallisuuskorttia.

Metallipajalla tehdään alihankinta- ja tilaustöitä sekä yritys- että yksityisasiakkaille. Länsimäki kertoo, että toiminta perustuu pitkälti alihankintaan paikallisille yrityksille. Erityisesti koneistuspuoli on merkittävässä roolissa. Myös huonekaluteollisuus työllistää jonkin verran, vaikka sen osuus onkin vähentynyt paljon vuosien saatossa, kun alan yritykset ovat lopettaneet toimintansa.

– Yksityisasiakkaille tehdään oikeastaan mitä he keksivät kysyä ja mihin meillä vain on koneet ja riittävät tilat. Aikalailla käsipelin tehdään levyhommat rälläkällä ja hitsauskoneella, kun meillä ei ole levytyökoneita. Koneistuspuolella on manuaalisorvi, työkalujyrsinkone, sahat, porakoneet, hiomakoneet yms . Kaikenmoista on tehty: muun muassa roskanpolttouunia ja mönkijän peräkärryjä, matonkuivaustelinettä… ihan laidasta laitaan. Yksityisille asiakkaille on aikalailla kaikki uniikkeja mitä tullaan kysymään. Mutta mitä firmoihin tehdään, niin sinne menee kyllä samaa tuotetta paljon.

Länsimäen vastuulla on ennen kaikkea metallipajan töiden organisointi. Rauhallisempina aikoina hän saattaa tehdä soittokierroksen paikallisiin yrityksiin ja kerätä sitä kautta pajalle tilauksia. Jos aikaa jää, valmistetaan tuotteita myös Vuoksin myymälään. Joulusesonkia silmällä pitäen myymälän valikoimiin on tänä vuonna valmistettu mm. kynttilälyhtyjä, takkasettejä, rappuralleja ja savustuspönttöjä.

Töiden suunnittelun lisäksi Janne Länsimäki huolehtii laskuttamisesta ja metallipajan materiaalihankinnoista. Kun tilataan isompia määriä, hoitaa Länsimäki tilausten kilpailuttamisen. Hän myös pitää yhteyttä asiakkaisiin.

– Nytkin asiakas soitti, että heillä olisi tarve tehdä teline elementeille. Otin mitan mukaan ja lähdin katsomaan asiakkaan kanssa yhdessä, mitä se voisi olla ja pystyttäisiinkö me tekemään se täällä. Nyt kun sain mitat ja valokuvat, rupean laskemaan paljonko menee värkkejä. Otan tarjouspyynnön materiaaleista, lasken mitä meidän työ maksaa ja tarjoan sen asiakkaalle. Jos asiakas sen hyväksyy, sitten ruvetaan tekemään.

Länsimäen vastuulla on varmistaa myös, että koneiden huollot tapahtuvat ajallaan ja että pajan arki sujuu muutenkin kuten pitää.

– Työturvallisuuden seuranta ja sen kehittäminen ovat tietysti yksi tärkeä osa-alue, ettei pääsisi käymään vahinkoja. Aika hyvin on niiltä säästyttykin. Kyllä joskus on jotakin pientä sattunut, mutta koitetaan niistä oppia, ettei toista kertaa tulisi samanmoista.

Työssä parasta on Länsimäen mukaan sen monipuolisuus ja mahdollisuus suunnitella itse työpäivien kulku.

– Se on tosi iso juttu. Kukaan ei tule sanomaan, mitä minun pitää minäkin päivänä tehdä. Tottakai jos on palavereita tai opetustunteja tai muita vastaavia, niin silloin ollaan siellä. Mutta jos on sellainen ns. normipäivä, niin se elää se päivä sitä mukaa kun tarvitaan. Yhtenäkään päivänä ei ole harmittanut töihin lähteä ja kahdeksan vuotta on kulunut nyt siitä.

 

Pajalla metalliala tutuksi

Janne Länsimäki huolehtii, että asiat tapahtuvat metallipajalla oikeaan aikaan ja että koneita ja töitä riittää kaikille. Pajan osallistujamäärää ei ole rajattu, mutta kymmenkunta henkilöä alkaa olla maksimi. Suurempi henkilömäärä alkaisi olla turvallisuusriski ja koneetkin ruuhkautuisivat.

Metalliala on työllistänyt jo pitkään hyvin, mikä näkyy myös Vuoksin metallipajalla.

– Tässä on kaksi vakituista ja kaksi on palkkatuella. Sitten kuntouttavassa työtoiminnassa minulla ei olekaan kuin kaksi tai kolme tällä hetkellä. Metalliala vetää niin hyvin nyt, että kaikki kynnelle kykenevät on töissä ja tälle puolelle ei ole tulijoita oikein ollut.

Vaikka metalliala mielletään helposti miesten alaksi, ei se Länsimäen mukaan ole sitä enää nykyisin. Ajat muuttuvat ja Vuoksin metallipajallakin on ollut naisia vuosien varrella. Länsimäki muistuttaa, että nykyään myös työturvallisuuteen kuuluu se, että apuvälineitä käytetään niin paljon kuin pystytään, mikä helpottaa naistenkin työskentelyä.

– Lähinnä naisia on ollut opiskelijoina tai työkokeilussa kuukauden pätkän kokeilemassa, olisiko tämä oma ala. Ainakin yhden naisen tiedän, joka lähti tästä opiskelemaan metallialaa, että sai kipinän siitä. Mitä olen huomannut monta kertaa, niin naisilla on tosi hyvä ja rauhallinen ote hitsaamiseen. Usein myös mielletään, että tässä pitää nostella kauheasti raskaita taakkoja, mutta ei se enää niin ole. Meillä on nostureita ja kaikkia apuvälineitä, joten niiden avulla pärjää kyllä.

Työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa olevalle asiakkaalle metallipaja opettaa konkreettisia työelämätaitoja. Usein myös arjen hallinta ja sekaisin olevat vuorokausirytmit korjaantuvat, kun pajalle patistetaan aamuksi. Porukan ryhmähenki vahvistaa osaltaan myös sosiaalisia suhteita.

Metallipajan asiakkailla on mahdollisuus suorittaa hitsauspätevyyksiä, mikä on valtti työpaikkoja hakiessa. Asiakkaat saavat osallistua ilmaiseksi myös työturvallisuus- ja tulityökorttikursseille, jotka ovat muuten  maksullisia.

 

Työturvallisuus- ja tulityökortti

Länsimäki vetää sekä työturvallisuus- että tulityökorttien kursseja (linkki sivuille). Molemmat kurssit kestävät yhden työpäivän ajan, sisältäen opetuksen ja päivän päätteeksi tentin. Korttikoulutukset on kehitetty turvallisuuden vahvistamiseksi työpaikoilla. Länsimäki avaa konseptia tarkemmin:

– Työturvallisuuskeskushan hallinnoi työturvallisuuskorttia, se pitää järjestelmää yllä ja me toimimme kouluttajana. Työturvallisuuskeskus kouluttaa kurssinjohtajia, joita Vuoksissa on tällä hetkellä neljä. Ja SPEK on se, joka tulityökorttijärjestelmää hallinnoi, tulityökurssinjohtajia meillä on kaksi tällä hetkellä.

Länsimäki jatkaa, että tulityökurssi esimerkiksi sisältää suojausharjoituksia, joissa on mukana kuvitteellinen tulityökohde. Kurssilla mietitään, miten ympäristö pitäisi suojata, että se tapahtuu turvallisesti. Myös alkusammutusharjoitus kuuluu kurssiin.

– Me mennään tuohon urheilukentälle ja laitetaan polttoöljyä pataan palamaan. Kaikki sammuttavat sen sammutuspeitteellä ja jauhesammuttimella. Se pitää uskaltaa tehdä, että sen kortin saa. Kyllä siinä jotkut vähän arkailevat ja se saattaa pelottaa. Mutta kyllä sen näkee sitten kun ihminen on sen pelkonsa voittanut, että on tyytyväinen siitä kun uskalsi. Joidenkin kanssa pitää lähteä kaveriksi – se riittää, että menen siihen viereen ja olen henkisenä tukena siinä, jos ei muuten uskalla. Kaikki sen on tähän mennessä suorittaneet – ja tulevat varmasti suorittamaan jatkossakin.

Kun kortti on suoritettuna, laskee se kynnystä toimia tositilanteessa.

– Kaikki ovat nähneet jauhesammuttimia. Mutta jos ei ole koskaan tehnyt sitä, että on vetänyt sokan pois ja kokeillut miten se tehdään, ja jos sitä edes kerran pääsee kokeilemaan, niin on huomattavasti helpompi ruveta sitten tositilanteessakin toimimaan.

 

Milloin Janne Länsimäkeen kannattaa olla yhteydessä?

Metallipaja voi olla avuksi etenkin silloin, kun asiakas tarvitsee metallista tai teräksestä jotakin, mitä ei saa kaupasta. Länsimäki ottaa ideaa ja mittoja ylös, ja uniikimmat tuotteet suunnitellaan asiakkaan kanssa yhdessä. Myös yritysten alihankintahommia kysellään tämän tuosta.

– Aina kannattaa kysyä, jos semmoista hommaa on. Toki meillä tämä on aika paljon käsityötä, kun käytössä ei ole automaattikoneita. Mutta tietenkin se koitetaan aina sitten huomioida hinnassa. Tällä ei ole tarkoitus rikastua, mutta saadaan pidettyä pyörät pyörimässä.

Yrityksille voidaan järjestää myös hitsauskursseja, jotka räätälöidään suoraan yrityksen tarpeisiin sopivaksi.

– Opetetaan vähän teoriaa siitä mitä ollaan tekemässä, harjoitellaan hitsaamista ohjatusti ja sitten voidaan hitsata pätevyydet, jos homma on hanskassa niin hyvin että on edellytykset onnistua. Jos tuntuu, että tarve on jollakin tietyllä osa-alueella, niin tottahan voidaan räätälöidä jonkinlainen paketti siihen.

 

Lisätietoa:

Janne Länsimäki
Työnjohtaja, metallipaja
Oppitie 4, Kauhajoki

040 038 8540
etunimi.sukunimi@vuoksi.fi