Olet tässä: Etusivu > Blogi > Puuverstaalla valmistuu tilaustuotteita yrityksille ja yksityisasiakkaille

Puuverstaalla valmistuu tilaustuotteita yrityksille ja yksityisasiakkaille

Vuoksin puuverstaan työnjohtaja Rani Lautamäki kertoo, että verstaalla tehdään puusta käytännössä kaikkea mitä siitä vain pystyy tekemään. Tilaustuotteita valmistetaan niin yritys- kuin yksityisasiakkaillekin, ja tilaustöinä toteutetaan sekä pienempiä että suurempia töitä.

– Joitakin tilauksia tulee sillä lailla, että tullaan pyytämään vaikka tiettyä emännänjakkaraa tai muuta tiettyä tuotetta. Sitten on esimerkiksi korjauksia ja entisöintejä, keittiöpöydän ja tuolien maalauksia sekä hiontaa. Tällaisia tulee aika usein. Yleensä tilaustöinä tulee näitä isoja, kuten roskakatokset, parakit ja varastot.

Kauhajoelta Vuoksin Oppitien toimipisteeltä löytyy myymälä, jossa on myynnissä eri työpajoissa käsityönä valmistettuja tuotteita. Tekstiili- ja metallisuotteiden lisäksi myymälästä voi ostaa puutuotteita.

– Tuossa Vuoksin päärakennuksessa on pieni myymälä, johon teemme jotain pientä myymistä aina kun ehditään. Näitä ovat esimerkiksi emännänjakkarat ja kantokopat. Varsinkin tähän aikaan vuodesta menee hyvin puunkantokoppia.

Lautamäki itse aloitti työnjohtajan tehtävät vuonna 2017. Merkittävä osa hänen omasta työstään on töiden suunnittelua ja jakamista, mutta myös paljon muuta.

– Laadunvalvontaa, materiaalin hankkimista, kustannusarvioita, ohjeistamista… Sitten kun meillä on tätä kuntouttavaa työtoimintaa, teen myös pajajakson arviointia. Kuntouttavien kohdalla tavoitteena on parantaa arjen hallintaa sekä työ-/toimintakykyä.

 

Puuverstas opettaa työelämää ja arjen hallintaa

Päivä Vuoksin puuverstaalla käynnistyy, kun väki kokoontuu aamusta ja työt jaetaan paikalla olevien kesken. Lautamäki itse suunnittelee päivän kulkua yleensä jo etukäteen edeltävänä päivänä. Hän osallistuu verstaan puutöihin itsekin siinä vaiheessa, kun on ensin jakanut työt.

Tarvittaessa Lautamäki antaa ohjeita ja neuvoja, mutta suurin osa on jo ennestään puuverstaalla käyneitä, joten erillisiä perehdytyksiä ei päivittäin tarvita. Iltapäivällä väki vaihtuu ja paikalle tulee uusi porukka, jonka kanssa käydään läpi samat asiat kuin aamulla.

– Meillä on nyt tätä kuntouttavaa työtoimintaa ja työssäoppijoita. Sitten on opiskelijoita: Minulla on tälläkin hetkellä yksi opiskelija, joka on työssäoppimassa tässä ja suorittaa samalla kaksi näyttötyötä. Yhden näyttötyön hän on jo saanut valmiiksi ja joulukuussa toivottavasti – ennen kuin sopimus loppuu – saadaan se toinen näyttötyö tehtyä.

– Lisäksi minulla on tälläkin hetkellä yksi palkallinen. Hänellä on muistaakseni nyt vuoden sopimus. Hän oli kuntouttavassa työtoiminnassa täällä ja kun meillä tuli tämä paikka auki, ehdotin tätä hänelle työpaikkana. Hän oli erittäin kiinnostunut, joten nyt hän on täällä sitten.

Puuverstaalla ei vaadita aiempaa osaamista alalta. Osalla väestä on jo ennestään osaamista ja osalla ei. Lautamäki kertoo, että hänen oman perehdytyksensä lisäksi alaan tutustuu verstaan päivittäisten töiden kautta. Kaikkien kanssa katsotaan henkilökohtaisesti, minkä pituinen jakso puuverstaalla työskennellään. Työnhaku pysyy työpajatoiminnasta huolimatta voimassa.

– Vaikka täällä käykin, niin kuitenkin töitä etsitään ja työpaikan löytyessä tämän jakson pystyy keskeyttämään ja menemään töihin.

Lautamäki onkin tyytyväinen siihen, että pääsee oman työnsä kautta auttamaan muita.

– Mielestäni tässä työssä parasta on se ihmiseen tutustuminen ja se, kun näen että joku kehittyy ja arjen hallinta lähtee toimimaan. Sanotaan näin yksinkertaisesti, että se auttaminen on se juttu tässä.

 

Milloin puuverstaaseen kannattaa ottaa yhteyttä?

Rani Lautamäki on mielellään apuna, kun yrityksissä ja taloyhtiöissä tarvitaan alihankintana valmistettuja puutöitä. Puuverstaan palvelut ovat hyvä vaihtoehto myös silloin, kun omasta takaa ei löydy tiloja tai laitteita vaadittavien tuotteiden valmistamiseen. Asiakkaat välttyvät samalla koneiden ja muiden laitteiden hankkimiselta.

Myös yksityisille asiakkaille valmistetaan tuotteita, joita heillä ei välttämättä ole mahdollisuutta valmistaa kotona. Uusien tuotteiden valmistuksen lisäksi puuverstaalla kunnostetaan vanhaa.

– Jos on jotakin, minkä haluaa entisöidä tai korjata, niin täällä pystytään tekemään sellaista. Ja toki niitä yksittäisiä tuoleja – esimerkiksi lastentuoleja – ollaan tehty tuohon myymälään ja niitä on mennyt monta kertaa joululahjoiksi. Yksityiset yleensä niitä hakevat ja tulevat sitten vielä kysymään, että onko niitä vielä lisää.

Lautamäki toivottaa myös opiskelijat tervetulleeksi Vuoksin puuverstaalle, niin talon sisältä kuin muualtakin. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa verstaalla työssäoppimis- ja työharjoittelujaksoja sekä näyttötöitä.

Jos puuverstas kiinnostaa työpaikkana, voi Lautamäkeen olla myös silloin yhteydessä.

– Ylemmät tahot tekevät nämä päätökset siitä kenet palkataan, mutta minä voin suositella. Ja ainakin se jää sitten sinne korvan taakse, jos ei sillä hetkellä onnistu.

 

Lisätietoa:

Rani Lautamäki
Työnjohtaja, puuverstas
Oppitie 4, Kauhajoki

Puh. 040 144 8665
etunimi.sukunimi@vuoksi.fi