Olet tässä: Etusivu > Blogi > Yrityskoordinaattori toimii linkkinä yritysten ja muiden tahojen välillä

Yrityskoordinaattori toimii linkkinä yritysten ja muiden tahojen välillä

Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi pyrkii omalta osaltaan edistämään Suupohjan alueen ja sen elinkeinoelämän menestymistä. Yrityskoordinaattori Merja Vaskela luotsaa paikallisille yrityksille suunnattua palvelua, jonka tavoitteena on ennen kaikkea auttaa työnantajia ja yrityksiä löytämään työntekijöitä.

Merja Vaskela on toiminut Kauhajoella vuodesta 2008, jolloin hän alkoi toimia työnvalmennuksen parissa. Tänä päivänä Vaskelalla on ympärillään verkosto, jota hän on luonut jo ensimmäisistä Kauhajoen vuosistaan saakka. Vaskela tapaa yrittäjiä työssään päivittäin ja usein vaihtaa heidän kanssaan kuulumisia kahvikupposen äärellä.

– Kyllähän työni on tiivistä yhteistyötä tämän alueen yrittäjien ja yritysten kanssa. Kun näitä yrittäjätuttuja ja työnantajatuttuja on ja he tulevat tänne kahville, niin siinä on helpompi käydä keskustelua, koska yrittäjä pääsee tavallaan hyppäämään siltä omalta tontiltaan pois. Jos vaikka puhutaan koulutuspalveluista ja työllisyyspalveluista, niin nehän ovat hirvittävän isoja kokonaisuuksia, mutta kahvin ääressä tulee helposti paljon sellaista palveluntarvetta, mikä sivuaa myös näitä asioita.

Aikanaan Merja ehti toimia itsekin yrittäjänä, mistä on ollut hyötyä yrityskoordinaattorin työssä. Oman taustansa ja kokemuksensa ansiosta hän ymmärtää yrittäjän arkea ja sanoo, että on aina harmi, jos yrittäjä kokee jäävänsä täysin yksin.

– Totta kai se arki on jokaisella yrittäjällä erilaista ja ne ilot ja murheet on henkilökohtaisia, mutta silti itselläni on ymmärrys siitä mitä se vaatii. Paljon kuulee sitä, että monessa asiassa nämä yksinyrittäjät ovat tosiaan ”yksin yrittäjiä”. Silloin voi olla jopa sen tiedonhankinnan kannalta yksin, mikä taas on todella harmi koska tietoa on paljon. Mutta yrittäjä itse ei välttämättä ehdi eikä tiedä mistä tietoa hakee, joten minä voin auttaa siinä.

– Sanonkin aina, että tiedän jostakin jotakin ja monesta asiasta pienen siivun, mutta minun ei tarvitse tietääkään kaikkea. Koordinointi on sitä, että osaan antaa sen seuraavan henkilön nimen ja puhelinnumeron. Onhan meillä Vuoksissakin valtavasti eri alojen osaajia, joten kenenkään kohdalla ei varmasti käy niin, että meiltä ei saisi vastausta ja nostaisimme kädet pystyyn.

Yrittäjämäinen asenne näkyy Merja Vaskelan omassakin työssä. Hänelle on tärkeää olla sinut työnsä kanssa ja tietää, että tekee tuloksellista työtä, joka aidosti palvelee asiakasta.

– Teen itse töitä hyvällä sykkeellä ja olen iloinen niistä onnistumisista ja siitä mitä teen. Olen aina sanonut, että en ole sellainen tyyppi joka stressaa. Ehkä minulla on tässä työnteossa se ihan sama, että teen työni niin hyvin kuin osaan ja pystyn. Teen niin paljon itsenäisesti tätä työtä, että senkin puolesta minun täytyy olla varma siitä mitä tekee. Pystyn etenemään omaan tahtiin, enkä kovin kauaa ole yhdellä paikalla. Vauhti on kova silloin, kun sen pitää olla kova. Tässä on vielä sekin, että tulee se tyydytys siitä itse työstä, kun teen tuloksellista työtä.

Yhteistyötä verkoston kautta

Suupohjan seutukunnan neljä kuntaa (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki ja Teuva) muodostavat Vuoksin yrityskoordinaattorin toiminta-alueen. Merja pitää työssään yhteyttä yritysten lisäksi muihinkin alueen yhteistyötahoihin, jotka voivat olla esimerkiksi kunnan elinkeinoharjoittajia, kumppaneita vaikka kehittämisyhdistyksestä tai 4H:sta tai vaikkapa joku muu Vuoksin henkilöstöstä. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös paikallisten kauppiaiden kanssa. Kaupat tarjoavat Vuoksin työllisyyspalveluiden asiakkaille työkokeilupaikkoja tai palkkatukipaikkoja, ja opiskelijoita kaupat ottavat työharjoitteluun.

Yrityskoordinaattorin työnkuvaa Merja vertaa linkkinä toimimiseen – ihmisten ja asioiden yhdistelyyn. Hän antaa esimerkin oppisopimuskoulutukseen kautta:

– Jos minulla on tiedossa yritys jolla olisi tarjolla esim. oppisopimuspaikka, otan Vuoksin oppisopimustoimiston koulutustarkastaja Arja Marttilalta viime käden tietoja siihen prosessiin. Näin minä itse olen sen asian päällä ja ymmärrän, mitä meidän kautta saa ja mitä lupaan sille yritykselle. Sitten kun asia on pureskeltu yrityksessä valmiiksi ja kun siellä on päätetty, että he kouluttavat vaikkapa uuden levyseppähitsaajan, sen jälkeen he jo ottavatkin Arjaan yhteyttä. Tämä koordinointi on sellaista, että monta kertaa sanonkin olevani niin kuin linkki-liisa.

Juuri linkkinä toimiminen eri tahojen välillä on Vaskelan mukaan hänen työnsä suurin hyöty. Tämä mahdollistuu siinä vaiheessa, kun hänelle on ensin tuotu ilmi tarve, johon ratkaisua etsitään.

– Jos yrityksessä ei vaikka tiedetä kuinka lähdetään selvittämään palkkatukiasiaa, kysyn voiko asiantuntijan soittaa heille ja kertoa faktatietoa. Tai niin, että minä annan tiedon siitä mihin ja kehen kannattaa ottaa yhteyttä.

Merja vierailee yrityksissä usein paikan päällä. Kun tavataan kasvotusten, uusia ideoita saattaa syntyä lähes itsestään ja keskusteluaiheetkin rönsyilevät helposti alkuperäisestä. Tämä ilahduttaa Vaskelaa, joka kertoo että näin esiin saattaa tulla tarpeita, joita ei ole aiemmin edes tiedostettu.

– Kyllähän aina yritysvierailulla on ihana ja silmiä avaavaa, kun sinut viedään sinne ns. pajan puolelle. Olkoon se mikä yritys tahansa ja kun näkee sen prosessin ja kuinka se tapahtuu, saa itse ymmärryksen siitä. Monta kertaa on käynyt myös niin, että se työnantaja itsekin hoksaa että: ”Niin muuten, kun oikeasti me voitaisiin kyllä tähän vaikka semmoinen osa-aikainen työntekijä ottaa. Ei mulla 8 tunniksi heti olisikaan ottaa.” Eli siinä monta kertaa myös sen yrittäjän silmät aukeavat sen keskustelun tai kierroksen aikana. Usein on niin, että kun puhutaan yhdestä asiasta, niin sieltä tulee toinen tai kolmaskin sitten, kun vain saadaan niin sanotusti pää auki.

Yrityspalveluiden kautta yrittäjille järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

– Meillä on juuri sovittuna Isojoen Yrittäjien kanssa yrittäjäilta, Uusia näkäkulmia rekrytointiin-kiertue. Siellä me jaamme tietoa oppisopimuksesta, palkkatuesta, työkokeilusta ja kuntakokeilusta. Minä kerron korttikoulutuksista. Näitä järjestetään kaikissa Suupohjan kunnissa. Niihin liittyen sovitaan, milloin niitä pidetään, ketkä kaikki siellä puhuvat ja milloin lähdetään. Tällaiset tilaisuudet ovat todella tärkeitä, koska silloin asiat saavat kasvot ja äänen. Yhteydenotto on paljon helpompaa, kun on jo tavannut ”vastapelurin”.

Milloin yrityskoordinaattoriin kannattaa olla yhteydessä?

Erityisesti työllisyys- ja koulutuspalveluiden ollessa ajankohtaisia, kehottaa Vaskela olemaan yhteydessä. Rekrytointiin on olemassa paljon eri vaihtoehtoja, ja niissä Merja osaa neuvoa yrityksiä eteenpäin. Myös olemassa olevan henkilöstön koulutuksiin Vuoksilla on tarjota useita yrittäjää palvelevia ratkaisuja.

Vaskela osaa antaa vinkkiä, jos starttirahaan liittyvät asiat ovat ajankohtaisia. Eniten hän kuitenkin uskoo palvelunsa auttavan jo olemassa olevia yrityksiä.

– Kun työntekijäporukan täytyy kehittyä, löytyy meiltä apua. Esimerkiksi korttikoulutukset on yksi sellainen, mistä aina jaksan puhua vaikka kuinka paljon, koska meillä on tarjota siihen niin loistavia paketteja. Sen koulutuksen ei tarvitse tapahtua meillä Vuoksin tiloissa, vaan koulutus voidaan viedä sinne työpaikallekin. Meiltä järjestetään myös yrityksen tarpeisiin räätälöityjä kielikoulutuksia, esimerkiksi englannin kielen kursseja. Näitäkin voidaan pitää yrityksen tiloissa.

Merja itse lähestyy yrittäjiä usein soittamalla, mutta käytössä on myös muita tapoja, kuten sähköposti ja tekstiviestit. Välillä häneltä saattaa saada jopa perinteisen kirjeen postissa. Erityisesti yrityskoordinaattori Vaskelaa kuitenkin ilahduttavat yrittäjien suorat yhteydenotot. Häneltä saatetaan kysyä esimerkiksi neuvoa tilanteessa, jossa uutta ideaa halutaan kehittää edelleen. Näissä tapauksissa yrittäjän tarpeisiin on myös erityisen helppo vastata.

– Ilahduttavasti on myös niitä, jotka ovat minuun päin yhteydessä. Sehän on aina todella hienoa, kun tulee se yhteydenotto kentältä. Silloin aina tietää, että meillä markkinointi tai puskaradio pelaa. Se tuottaa aina loistavaa tulosta, koska silloinhan se tilanne siellä yrityksessä on niin sanotusti akuutti. On ollut hienoa, että olemme pystyneet vastaamaan niihin huutoihin, joita sieltä on tullut.

 

Lisätietoa yrityspalveluista:

Merja Vaskela
Yrityskoordinaattori
Kyntäjäntie 6, Kauhajoki

Puh. 040 687 4460
etunimi.sukunimi@vuoksi.fi